Paspoort en identiteitskaart

Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig en kost per 1 januari 2019 € 71,35.

Vluchtelingenpaspoort

Voor mensen die naar het buitenland willen en in bezit zijn van een verblijfsvergunning type III of IV.

Mogelijke productiefout in reisdocumenten

  • Burgers die het betreft ontvangen een persoonlijke brief van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. (RvIG)
  • De betreffende paspoorten en identiteitsbewijzen zijn geldig; u kunt er dus gewoon mee reizen.
  • Als het nodig is kunt u uw reisdocument vanaf maandag 16 juli laten controleren bij uw gemeente, graag telefonisch een afspraak maken.

De kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart worden vergoed.

Technisch probleem

Vrijdag 29 juni 2018 heeft de leverancier van Nederlandse reisdocumenten bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) gemeld dat zich een technisch probleem heeft voorgedaan bij de productie. Het probleem betreft één van de 23 echtheidskenmerken in het reisdocument (paspoort of identiteitsbewijs). Hoewel het onderzoek nog loopt, is al wel duidelijk dat dit technische probleem zich heeft voorgedaan gedurende de maanden april 2018 tot en met juni 2018.

Persoonlijke brief             

De RvIG heeft op 12 juli 2018 een persoonlijke brief verstuurd aan burgers die een reisdocument met een mogelijke productiefout bezitten. Mocht u een brief hebben ontvangen dan kunt u met een speciaal hiervoor ontwikkelde app zelf controleren of uw reisdocument de fout bevat. Meer informatie over de te gebruiken app vindt u in de brief van de RvIG.

Heeft u een brief ontvangen van de RvIG over een fout in uw reisdocument, maar kunt u de genoemde controle via de app niet uitvoeren? Of heeft u de fout ontdekt via de app? Neem dan vanaf maandag 16 juli 2018 contact op met de gemeente voor het maken van een afspraak en het aanvragen van een nieuw reisdocument. U kunt bellen naar: 0492-326800.

Heeft u geen persoonlijke brief van de RvIG ontvangen? Dan hoeft u niets te doen!

Niet door elektronische grensovergang

De technische fout in de betreffende reisdocumenten heeft geen effect op de geldigheid van het reisdocument. Er kan dus gewoon mee worden gereisd. In het geval dat een reisdocument de fout bevat, kan de betreffende burger echter niet door de elektronische grensovergang komen, zoals op Schiphol. U moet dan gebruikmaken van de reguliere grenscontrole.

De RvIG betreurt het ongemak dat deze situatie voor burgers kan opleveren, maar benadrukt nogmaals dat de paspoorten en identiteitskaarten met de genoemde technische fout geldig zijn.

Meer informatie is te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/reisdocument

Paspoort / identiteitskaart kwijt of gestolen

Als uw paspoort of identiteitskaart kwijt is of is gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. Bij de gemeente kunt u dit persoonlijk aanvragen.

Paspoort, reizen met kinderen

Vreemdelingenpaspoort

Voor mensen die naar het buitenland willen en in bezit zijn van een verblijfsvergunning type I of II.

Identiteitskaart

Een ID-kaart (identiteitskaart) vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig en kost per 1 januari 2019 € 56,80.